Brandweerpost
Brandweerpost Vessem

ONS VESSEM
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We hebben
een familiegevoel”

Brandweerpost
Vessem

Midden in het dorp Vessem staat al ruim 20 jaar onze brandweerpost. Een opvallend gebouw dankzij de grote rode deuren. Het is een kleine post in een dorp van zo’n 2.000 inwoners. Voor 2000 had Vessem een gemeentelijke brandweer met een brandweerpost in Eersel. Bij de oprichting van de veiligheidsregio kreeg Vessem een eigen post. Wij verzorgen vanzelfsprekend ons eigen gebied, maar hebben ook een specialisme waarmee we de halve regio bestrijken. Ons werkgebied kenmerkt zich door een groot landelijk en agrarisch gebied, afgewisseld met veel bos en heide. Door het dynamisch alarmeren rukken wij ook uit naar het grondgebied van de omliggende dorpen, zoals bijvoorbeeld Eersel, Hoogeloon en Wintelre. Bij het dynamisch alarmeren geldt: wie het snelst bij een incident kan zijn, rukt uit. Immers, elke seconde telt. Bovendien hebben we uitrukken bij natuurbranden op de Oirschotse Heide. Onze brandweerpost heeft een open karakter, we zijn goed benaderbaar. Iedereen is van harte welkom om eens tijdens een oefenavond te komen praten en te kijken wat wij hier doen. Als je mogelijk interesse hebt in de brandweer, doen wij niets liever dan je goed te woord te staan.

“Er zit veel dynamiek
in onze ploeg”

Het team

Team Vessem bestaat uit 16 vrijwilligers, waarvan 5 bevelvoerders en 8 chauffeurs en is heel divers! Zo lopen de leeftijden van onze teamleden nogal uiteen. Van jonge starters van begin 20 jaar, tot aan de vrijwilligers van in de 60 waarvan sommigen binnenkort afscheid gaan nemen. Mensen dus uit verschillende levensfasen en dat is de juiste interactie! Er zit dan ook veel dynamiek in onze ploeg. De jongeren hebben een inbreng met zaken als techniek en de digitalisering. De ouderen brengen vanuit hun ervaring een stuk discipline en structuur. Ook qua achtergrond is de diversiteit groot. Zo hebben we enkele technici, mensen in de zorg, iemand die werkt op een meldkamer en enkele agrariërs in ons team. Dat brengt dus ook mee dat we vrijwilligers hebben met veel kennis van vee.

Onze gemêleerde groep van 15 mannen en 1 vrouw is heel hecht, waar alles gezegd kan worden tegen elkaar. Je kunt gerust zeggen dat onze post zich typeert door het familiegevoel. Als er iets is, bijvoorbeeld in de privésfeer, dan weten we dat wel en houden we daar rekening mee. En ook na een heftig incident zijn we er voor elkaar en als er iemand echt moeite mee heeft, dan staan we hem bij en geven we rugdekking. Er kan worden gehuild, maar er wordt ook veel gelachen gelukkig. We maken het graag gezellig. Dat is een hele sterke kant van post Vessem. Ook buiten de brandweer, tijdens feesten of carnaval, zoeken we elkaar wel op.

“Met de veetakel
hebben we een taak
voor de
halve Veiligheidsregio”

Ons materieel

Brandweerpost Vessem heeft een 4x4-aangedreven tankautospuit, dat is een blusvoertuig geschikt voor natuurbranden. Daarnaast hebben we een personenbus en daarbij een takel voor vee. Door onze ligging in het buitengebied zijn er relatief meer meldingen van calamiteiten met vee of paarden. Binnen ons team hebben we ook een aantal agrariërs. Dit komt bij zo’n inzet goed van pas. Met de veetakel kunnen we vee uit bijvoorbeeld een mestput bevrijden of ondersteunen we een paard dat op de grond ligt en niet uit zichzelf kan opstaan. We vervullen deze taak voor de halve regio.


Onze personeelsvereniging

Vessem heeft twee personeelsverenigingen. Een ‘klein pv’ke’  zoals ze het noemen, voor de bloemetjes en de kaartjes van de 16 teamleden van post Vessem. En een ‘PV’ in combinatie met de post Eersel. Deze PV heeft een volle agenda, met weekendjes Ardennen, feesten en uitstapjes naar pretparken. En ook grotmountainbiken, de jaarlijkse barbecue, zeevissen en kleiduivenschieten. Kortom, allemaal leuke activiteiten.Zichtbaar in het dorp

Post Vessem is niet alleen met het gebouw herkenbaar in het dorp. Door het jaar heen zijn wij ook aanwezig bij de activiteiten in het dorp. Bijvoorbeeld als het voetbalteam kampioen is geworden. Dan zijn wij erbij en huldigen het team met een ereboog van waterstralen. Sinds enige tijd worden er zo’n 70 asielzoekers in een pand in Vessem gehuisvest. Ook daar laten onze vrijwilligers hun gezicht zien, met een brandweeroefening en een ontruimingsoefening bijvoorbeeld.

“De vrijwilligers
met een opleiding
krijgen extra aandacht
tijdens de oefeningen”

Onze oefenavond

Op dinsdag is het van 20.00 uur tot 22.00 uur oefenen geblazen. De inloop is vanaf kwart over zeven, waarbij je direct op het bord ziet hoe je die avond bent ingedeeld. Er zijn twee oefenleiders die de oefeningen uitzetten en de stafleden assisteren daarbij, bijvoorbeeld door slachtoffer te spelen. De oefeningen verlopen via een jaarprogramma dat door de veiligheidsregio wordt ingegeven. Daarbinnen zijn vaste momenten gepland, waarbij externen instructie komen geven over onderwerpen zoals elektrische en hybride voertuigen of over specifieke gevaarlijke stoffen. Dat zijn dan klassikale lessen.

Binnen het programma hebben we zelf de ruimte voor onze eigen oefenonderwerpen. Als er vrijwilligers met een opleiding bezig zijn, dan geven we extra aandacht aan de onderwerpen die voor hen actueel zijn. De oefeningen zijn zowel op de binnenplaats van de post, maar ook op locatie. Bijvoorbeeld bij een boerderij waar een loader staat. Daar kun je leuke scenario’s bij bedenken. Na de oefening is het tijd voor het napraten en natuurlijk een drankje tijdens de derde helft.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441


Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.