Brandweerpost
Brandweerpost Someren

ONS SOMEREN
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Wij gaan
letterlijk
voor mensen
en voor elkaar
door het vuur”

Brandweerpost
Someren

Brandweerpost Someren heeft een bijna 70 jaar oude geschiedenis. De kazerne beschikt over een grote oefenplaats waar we de ruimte hebben om goed te kunnen oefenen. Onze kantine is gezellig en door onze eigen personeelsvereniging ingericht.

Typerend voor onze post is de enorme hechtheid van ons team. Onderling loopt het allemaal heel goed. We doen ons werk met liefde en passie voor het vak. Ook al hebben we de jas niet aan, we helpen anderen en elkaar.

Het team

We hebben op post Someren 25 vrijwilligers, waarvan 3 in opleiding voor manschap en 1 persoon die de bevelvoerdersopleiding doet. In ons team hebben we 6 bevelvoerders, 1 daarvan is de enige vrouw in ons team, en 10 chauffeurs. Voor ons specialisme de verkenningseenheid (VKE) beschikken we over 7 mensen, daarnaast zijn 8 van onze vrijwilligers getraind als medische assistenten. We kunnen nog wel mensen gebruiken die overdag beschikbaar zijn. We hebben hier een grote diversiteit aan leeftijden en ervaring, van ruim 55 met een bak aan ervaring tot aan de jongste van 23 die net begint. Relatief hebben we best veel jongeren, die de komende jaren de kar moeten gaan trekken. Onderling gaat dat allemaal prima, we hebben een heel dynamisch en vooral heel hecht team. De ‘derde helft’ van de oefenavonden doen we heel graag samen in onze gezellig kantine.

“We leveren
ook graag op een
andere manier
een bijdrage
aan de gemeenschap”

Ons werkgebied

We hebben vanuit post Someren ongeveer zo’n 180 uitrukken per jaar. Die kenmerken zich voornamelijk door branden, af en toe een ongeval en hulpverlening door de medische assistentie. Ons werkgebied loopt gaat van Someren tot Asten, tegen Helmond en tegen Mierlo aan en omvat ook Lierop, Someren-Eind en Someren-Heide. Ook hebben we een stukje van natuurgebied De Peel. Binnen ons werkgebied hebben we naast dorpen met woonwijken te maken met bedrijven, recreatieplassen, natuurgebieden en een kanaal.

We rukken niet alleen uit. Graag leveren we ook op een andere manier een bijdrage aan de gemeenschap. We doen goed werk voor het oog van de inwoners en het draagvlak is groot. We zijn van plan volgend jaar een open dag te houden. Achter ons is een hele woonwijk gekomen en die willen we kennis laten maken met de brandweer.“We hebben
een regionale
functie”

Ons materieel

Op post Someren beschikken we over een tankautospuit, een WTS400, een VKE en medische assistenten (voorheen First Responders). De WTS – Watertransportsysteem - met 400 meter slang zetten we in als de waterwinning moeilijk bereikbaar is of zover weg is dat de TS het niet zelf kan verzorgen. Daarmee hebben we een regionale functie. Dat geldt ook voor de VKE – Verkenningseenheid – daar wordt en beroep op gedaan bij bijvoorbeeld grote branden met gevaarlijke stoffen of bosbranden. De medische assistenten worden ingezet bij onder meer reanimaties en als de ambulance een langere aanrijdtijd heeft. Voor zowel de VKE als de medische assistenten hebben wij 2 speciale voertuigen, die binnenkort worden vervangen voor nieuwe.

“Onze medische
assistenten krijgen
aparte trainingen
van de GGD”

Onze oefenavond

Dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 oefenen we. Pakweg 25% wordt georganiseerd door de het team Trainen en Oefenen. De rest van de oefeningen verzorgen wij zelf, met onze oefenstaf. Die zet oefeningen uit die we moeten doen volgens het reguliere programma, maar ook voor ons specialisme. Zo krijgen de medische assistenten aparte trainingen van de GGD en wordt ook de VKE apart getraind in het programma. Iedereen komt aan bod. We oefenen ook op locatie, zoals bijvoorbeeld bij een zorginstelling een ontruimingsoefening of bij bedrijven. Dat is goed voor onze lokale bekendheid en zo weten we wat we van elkaar kunnen verwachten bij een calamiteit. Bij nieuwe bedrijven gaan wij proactief langs om kennis te maken met de organisatie en te verkennen hoe het bedrijf eruitziet.

Onze personeelsvereniging

In het verlengde van onze hechte club hebben we ook een heel actieve personeelsvereniging op post Someren. Die heeft zo’n 8 geplande activiteiten per jaar: de nieuwjaarsreceptie, de jaarvergadering, een voorjaarsactiviteit, de familiedag met overdag ook de kinderen erbij en een avondprogramma, de ludieke oefenavond voor de zomervakantie, de sinterklaasviering en de Postdag. Dan zetten we onze jubilarissen en ‘afzwaaiers’ in het zonnetje en reiken we diploma’s uit.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.