Brandweerpost
Brandweerpost Reusel

ONS REUSEL
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We zijn trots
op wat we doen”

Brandweerpost
Reusel

Bij brandweerpost Reusel zijn we met een gevarieerd gezelschap van jong en oud, een hechte groep. We hebben allemaal dezelfde passie voor het vak en weten elkaar te vinden op momenten dat het nodig is. Een specialisme van ons is het medische assistentie voertuig, dat wordt ingezet bij levensbedreigende situaties. Daarvoor zijn zo’n 10 leden van ons team opgeleid. Die komen dan bij persoonlijk leed en vaak kennen we dan ook de mensen. Het is in Reusel een ‘ons kent ons’. Na zo’n heftig incident zoeken we elkaar op om even een bak koffie samen doen. Omdat je samen veel dingen meemaakt, krijg je een bepaalde band. We accepteren veel van elkaar, hebben begrip voor elkaar. Zeker met onze medische assistentie, doen we waardevol werk voor onze gemeente en kunnen we mensen echt helpen. Daarmee maken we het verschil en dat zien we als een verrijking van onze post. Onze mensen zijn trots op wat we doen.

“Er is bij ons
geen hiërarchie”

Het team

Ons team in Post Reusel bestaat momenteel uit 22 actieve leden. We hebben maar 1 vrouw en die mogen er nog wel meer bij. De leeftijden variëren vanaf 19 tot en met 55 jaar, maar de gemiddelde leeftijd ligt rond de 30. We hebben nog 2 opspringers, die zitten bij de posten Bladel en Hapert en werken overdag in Reusel. We zien hen gewoon als jongens van ons team. Ze draaien met de personeelsvereniging mee en worden overal voor uitgenodigd. De samenwerking met andere posten wat betreft het opspringen is goed geregeld. Mensen die overdag in Reusel werken en van hun werkgever mogen, zijn van grote meerwaarde voor onze brandweerpost. We willen in Reusel nog wel graag een paar mensen meer. De komende jaren gaan er via natuurlijk verloop waarschijnlijk mensen stoppen, daar willen we op voorsorteren. Afgelopen periode hebben 5 mensen de opleiding Manschap afgerond en 2 daarvan doen nu alweer de opleiding Bevelvoerder. Je krijgt bij ons echt mooie kansen voor opleidingen en functies als je dat wilt. Daar hebben we als team ook profijt van. Leden nemen vanuit hun opleiding nieuwe input mee waar wij weer van kunnen leren. Er is bij ons geen hiërarchie.

We zijn best wel fanatiek en veel ‘bezig’ met de brandweer. We proberen 1 tot 2 keer per jaar mee te doen aan de awbc-wedstrijden en we hebben er zelf afgelopen jaren 1 georganiseerd. Je kunt ons echter geen echte wedstrijdploeg noemen, we doen vooral mee voor de gezelligheid.

Ons materieel

Naast een tankautospuit, de watertank en de WTS400-wagen, hebben we in Reusel een medische assistentie voertuig staan. Dat valt eigenlijk onder de ambulancezorg. De ambulance zit in Eersel en dat is tamelijk ver van Reusel vandaan. Als de aanrijdtijd bij een levensbedreigende situatie in ons werkgebied dan te lang is, rukken wij uit. Dat is een specialisme van ons. Onze WTS400 en watertank worden regionaal ingezet van bosbrand tot industriebranden.

"Onze waterbak
en WTS400
gaan de
hele regio door"

Ons werkgebied

Met de tankautospuit opereren we voornamelijk in Reusel en de dorpskern Mierde. Soms rukken we uit in samenwerking met onze Belgische collega’s, richting Arendonk en Postel en een stukje A67. Daarnaast werken we met het dynamisch alarmeren. We hebben vooral agrarisch buitengebied en hele stukken bosgebied. Onze uitrukken worden voornamelijk gekenmerkt door medische assistentie, het zijn er in totaal zo’n 120 tot 130 per jaar. Onze waterbak en WTS400 gaan de hele regio door, zeker in de zomer bij bosbranden.

“Onze medische assistenten
hebben 5 keer per jaar
een aparte oefenavond"

Onze oefenavond

Donderdagavond van 20.00 tot 22.00 oefenen we altijd. En daarna sluiten we de avond natuurlijk nog even gezellig af met elkaar. We proberen alle facetten van ons vak te oefenen, van ongeval gevaarlijke stoffen, tot technische hulpverlening tot brand. Soms komen er vakspecialisten verdiepende lessen geven. Ook oefenen wij met enige regelmaat samen met andere posten, want we hebben elk onze eigen specialismen. Maar het meeste oefenen we zelf.

Voor onze medische assistenten is er 5 keer per jaar een aparte oefenavond, zodat ze up-to-date blijven over de nieuwste manieren van. Zij moeten bovendien nog 1 keer per 2 jaar een aparte profcheck afleggen. Dan worden ze getoetst of ze nog vakbekwaam zijn voor de uitruk. Voor ons hele team is er jaarlijks ook de ‘warme training’ zoals wij dat noemen, dat is een heel realistische training. En recentelijk mochten we meedraaien met een oefening bij DAF, die was door de Veiligheidsregio georganiseerd. Extra oefenmomenten proberen we met ons team altijd mee te pikken.

"We hebben
een behoorlijk actieve
personeelsvereniging

Onze personeelsvereniging

Post Reusel heeft een behoorlijk actieve personeelsvereniging. Zo hebben we ieder jaar een officiële feestavond, dan worden er diploma’s uitgereikt, jubilea gevierd en nemen we afscheid van mensen die stoppen. Daarnaast vieren we de ‘Pluk de dag’ zoals we dat noemen, gewoon een leuke dag met onze teamleden en partners. We zijn daarmee een keer naar Amsterdam gegaan en afgelopen jaar hadden we een dag met activiteiten in Tilburg. Het is ook een beetje teambuildingsdag. Die sluiten we af met etentje en feestavond, waar sommigen nog ‘last’ van hebben de dag erna. Maar dat moet 1 keer per jaar kunnen. De partners worden ook mee uitgenodigd voor onze jaarlijkse barbecue en fietstocht, dan komen ook de kinderen mee. Ook hebben we de ‘Dubbeltjespot’ hier staan. Met kermisvrijdag halen we die pot op en daar zit dan een darttoernooi aan vast, ook met partners. Die zijn belangrijk, want ze maken er onderdeel van uit dat onze teamleden hun ‘hobby’ mogen uitoefenen. Je partner moet er wel achter staan, dat je bijvoorbeeld op 1e kerstdag van het kerstdiner weg moet. En je maakt bij ons dingen mee die je mee naar huis neemt. Ze weten dat je het voor iets goed doet, maar daar moet ook iets tegenover staan vinden wij. Daar besteden wij wel aandacht aan.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.