Brandweerpost
Brandweerpost Oirschot

ONS OIRSCHOT
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“In onze
vriendschap 
wordt iedereen 
meegenomen”

Brandweerpost
Oirschot

Post Oirschot is groot, met een team van 23 leden en 2 opstappers. We zijn absoluut een hechte post, je kunt ons gerust een vriendengroep noemen. Dat ervaren ook de nieuwe mensen die we er de afgelopen jaren veel bij hebben gekregen. Die zeggen zonder uitzondering dat ze bij ons in een warm bad komen. Van hun kant uit is de betrokkenheid dan ook meteen groot. De nieuwe leden brengen een frisse blik, waar de oude rotten bij ons voor openstaan. We proberen van elkaar te leren en te luisteren naar elkaar.

De vriendschappen geven onze post wel een uniek karakter. Die zijn vaak al ontstaan bij de jeugdbrandweer, waar velen vandaan komen. We kennen elkaar al lang en weten wat we aan elkaar hebben. Ieder heeft zo zijn of haar kwaliteiten. Daarmee vullen we elkaar goed aan en dat kunnen we in onze uitrukken goed gebruiken. Maar ook voor onze kazerne, die stamt uit 1986 en hebben we onlangs zelf opgeknapt. Handig is dat de een kan schilderen, de ander creatief is en weer een ander lampen en bloembakken maakt. In onze vriendschap wordt iedereen meegenomen en daar zijn we trots op.

“We zijn zelfs een keer
landskampioen geworden
in de awbc-wedstrijden”

Het team

Ons hechte team bestaat uit 23 leden en 2 opstappers, waarvan 22 mannen en 2 vrouwen. In onze club hebben we 7 bevelvoerders, 11 chauffeurs en 8 leden die naast brandweer ook medische assistenten zijn. Zij rijden voor de ambulance uit om eerste hulp te verlenen, totdat het ambulancepersoneel het van hen overneemt. Voor onze specialismen hebben we een VKE- en WTS-ploeg. We hebben een professionele houding ten aanzien van ons vak en kunnen elkaar eerlijk aanspreken op dingen, ook als er iets niet goed is gegaan. Daar worden we alleen maar beter van en zo houden we elkaar scherp. Onze post Oirschot is ook echt een wedstrijdclub, we hebben 3 ploegen voor de awbc-wedstrijden. Iedereen doet enthousiast mee en we oefenen er gericht voor. We zijn zelfs een keer landskampioen geworden.

“Ons uitrukgebied
is groot en divers”

Ons werkgebied

Het gebied waar wij voor uitrukken is behoorlijk groot en heel divers: van industrie, boeren, de A58, de Oirschotse heide tot aan een mengvoederbedrijf. De doelen waarvoor we ongeveer 200 keer per jaar uitrukken zijn dan ook heel divers. De heide is heel groot en in de droge zomers is het risico op heidebranden groot. Het gebied heeft een uitgebreid padennetwerk en het zand is vaak mul, daar trainen onze chauffeurs op. Ook rukken we uit voor de snelweg en het industrieterrein met grotere bedrijven. Daarnaast hebben we nog een stuk spoor in ons verzorgingsgebied. Oirschot heeft een historische kern met smalle straatjes, oude huizen en brandgangen, die hebben we vorig jaar nog een keer goed verkend. We zijn graag goed voorbereid als het erop aankomt.“Met de WTS en de
Verkenningseenheid (VKE)
hebben we regionale taken”

Ons materieel

Onze kazerne is groot en we hebben plek voor alle wagens. Ons wagenpark bestaat uit een tankautospuit (TS), een wagen voor de medische assistentie en onze specialisaties: de WTS met 400 meter slang en de VKE (Verkenningseenheid) voor de meetploeg. Met die twee laatste hebben we ook regionale taken.

“We zorgen dat
zoveel mogelijk mensen
kunnen oefenen”

Onze oefenavond

Elke uitzetploeg probeert op een oefenavond een oefening nét weer wat anders neer te zetten dan de vorige keer. Dat geeft variatie en houdt het leuk. We oefenen altijd op donderdagavond. We willen zoveel mogelijk mensen laten oefenen en dat valt niet altijd mee met onze omvang. Daarom hebben we onze oefenavonden iets aangepast. Standaard beginnen we strak om half 8, want we hebben onze tijd hard nodig. De ene week gaan we dan door tot 9 uur en oefenen we met 1 ploeg. De week erop doen we 2 oefeningen en gaan we tot 10 uur door. Die week zijn ook onze opstappers er dan bij. Zo houden we iedereen aan de gang en dat willen we ook. Iedereen wil iets leren en iets doen, daarvoor ben je bij de brandweer.

“Ook fanatiek in
het organiseren
van uitstapjes”

Onze personeelsvereniging

uitstapjes per jaar. Onze oud-leden zijn altijd welkom en worden zeer gewaardeerd. Ze hebben ook nog echt hart voor brandweer. En we zijn sportief. Een deel van onze post doet aan mountainbiken, daarvoor hebben we zelfs ons eigen herkenbare fietstenue met brandweerlook. We starten altijd op dinsdagavond hier vanuit de kazerne en als je zin hebt en je kunt, ga je mee. Eén keer per jaar hebben we met de actieve leden een uitstapje. Dat wordt steeds door een ander clubje georganiseerd en ook daarin zijn we fanatiek, om het telkens nóg leuker te maken dan het jaar ervoor: goed voor de teambuilding.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.