Brandweerpost
Brandweerpost Nuenen

ONS NUENEN
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We zijn één in
saamhorigheid en
gedrevenheid”

Brandweerpost
Nuenen

Post Nuenen heeft mensen nodig! We hebben nu een team van 20 leden en helaas nog maar 1 vrouw. Voor de balans en dynamiek zijn vrouwen meer dan welkom. En verder natuurlijk iedereen die geïnteresseerd is, kom gerust een kijkje nemen bij ons. Wat je dan aantreft in Nuenen is een hechte club, we lossen steeds samen alles op. Onze kazerne ligt aan de rand van Nuenen-centrum. Drie jaar geleden hebben we verbouwd en het sfeervoller gemaakt. Na een oefening hebben we daar altijd een gezellig samenzijn. Dat doen we heel bewust, het brandweervak is mooi en we moeten zorgen dat de motivatie blijft. Nu hebben we een ruimte waar we gezellig kunnen kletsen, wat drinken en tv kijken. Dat stukje is belangrijk. We waken in Nuenen goed over de balans tussen privé, werk en brandweer.

“We weten precies
waar ieders kracht ligt”

Het team

Een sterke kant van post Nuenen is onze diversiteit. De leeftijden verschillen, de jongste is midden 20 en de oudste 58 en nog altijd fit en gedreven. Daarnaast hebben we enorm uiteenlopende banen. Er zijn elektriciens en loodgieters, maar ook architecten onder ons. Het fijne daaraan is dat we bij inzetten elkaar aanvullen met onze eigen technische expertise en onze eigen vaardigheden meenemen. Dat is echt fantastisch. Ondanks de grote verschillen, werken we zo super samen. We weten precies waar ieders kracht ligt. Onze post heeft nu 20 vrijwilligers, maar om iets ruimer in de bezetting te zitten zouden we er graag 3 tot 4 bij willen hebben. Voordat die opgeleid zijn, stromen anderen namelijk al uit. We zijn breed opgeleid en hebben 13 chauffeurs en 8 bevelvoerders, je bent bij ons niet zomaar uitgeleerd. Je start als manschap en kunt je verder specialiseren.

Aan de wedstrijden hebben we een tijdje niet meegedaan, maar onlangs weer wel. Bij de Bavariawedstrijd werden we meteen verdienstelijk tweede. Het was hartstikke leuk en is goed verlopen, maar we zorgen wel altijd voor de balans. Er wordt al veel gevraagd van je als brandweerman, maar ook van je omgeving. De betrokkenheid is groot en dat willen we ook zo houden. Er is nooit een feestje van een van ons waar geen brandweercollega is uitgenodigd. We kunnen prima door een deur. En we komen elkaar tegen in het dorp Nuenen, in de kroeg, in het restaurant of als je winkelt. Maar we zijn al lang niet allemaal meer van oorsprong Nuenenaren, er zijn ook leden die van buitenaf komen. Die worden bij ons Nuenenaar. We staan als post open voor nieuwe mensen en zijn oprecht in ze geïnteresseerd.

"Wij hebben
in Nuenen 7
VKE opgeleide
mensen"

Ons materieel

Onze post heeft de beschikking over een tankautospuit en 2 specialismen die regionaal worden ingezet. Een VKE (Verkennings Eenheid) voor gevaarlijke stoffen en een WTS (Water Transport Systeem) met 400 meter aan dikke slangen voor constante aanvoer van water. Normaal gesproken halen we water van het leidingwerk af en dat kent zijn beperkingen in capaciteit. Dan is het de truc om bij open water te komen of bij een andere waterbron en met een WTS kan dat. Nuenen heeft een van de 4 WTS-voertuigen in de regio. Dat is zowel om strategische reden, maar ook omdat we over het algemeen onze post goed kunnen bezetten.

De VKE is altijd gekoppeld aan een AGS-adviseur gevaarlijke stoffen. Daarmee kijken we bij een brand waar de rookpluim naartoe gaat en waar die neerslaat. En of er gevaarlijke stoffen in de rook zitten en zo ja welke. Ook wordt de VKE ingezet bij incidenten met chemicaliën. Met de WTS oefenen we wekelijks op onze oefenavonden. Met de VKE oefenen we op regionale basis. Voor de VKE moet je echt een aparte opleiding doen, wij hebben in Nuenen 7 VKE opgeleide mensen.

"Met de
VKE en WTS
gaan we regionaal
naar incidenten"

Ons werkgebied

We opereren vooral binnen de gemeentegrens Nuenen, met de kerkdorpen Gerwen en Nederwetten. Nuenen ligt tussen Eindhoven en Helmond met elk eigen grote brandweerposten, maar de grenzen zijn niet altijd zo strak. Soms wordt op basis van hoe druk het verkeer is bepaald wie er gealarmeerd wordt. Met de VKE en WTS gaan we zoals gezegd regionaal naar incidenten. Jaarlijks hebben we zo’n 120 uitrukken. Die zijn heel divers, van woningbranden tot aan auto’s tegen een boom of van de weg geraakt op een van de binnendoorweggetjes binnen onze gemeente. De verdeling brand en hulpverlening is ongeveer fifty fifty.

“We oefenen
veel op locaties"

Onze oefenavond

Elke dinsdagavond oefenen we. Iedereen komt aan de beurt om oefeningen uit te zetten, daar leer je van. En natuurlijk van het oefenen zelf en het nabespreken. De ploeg die gaat ensceneren begint om 19.00 uur. De ploegen die spelen moeten om 20.00 uur klaar zitten in de auto, dan krijgen ze instructies. We oefenen veel op locaties, zoals bij bedrijfspanden of bijvoorbeeld bij een woonhuis in aanbouw. Dan vragen we aan de bewoners of we daar eens mogen oefenen. Dat is het voordeel van een dorp, je kent de mensen. Naast oefeningen hebben we natuurlijk ook de noodzakelijke theorielessen. Om 22.00 uur zijn we echt klaar en is het tijd voor de derde helft, gezellig met een bitterbal erbij.

Onze personeelsvereniging

Alle leden van post Nuenen zijn lid van de personeelsvereniging, evenals oud-leden. Ook hun betrokkenheid is groot. Of we actief zijn? Volmondig ja! Jaarlijks in het najaar hebben we een groot feest voor actieve leden, oud-leden en aanhang. En ben je jubilaris, dan mag je ook nog eens 10 mensen meenemen. We stonden hier op de kazerne afgelopen oktober dan ook met zo’n 200 man te feesten. Jaarlijks hebben we meerdere uitstapjes en 1 keer in de 2 jaar een meerdaags reisje met onze club, zelfs naar het buitenland. Dan vragen we een andere post om voor ons waar te nemen. De activiteiten zorgen voor verbondenheid van onze mensen, waarmee wij de rest van het jaar onze inzet kunnen waarborgen.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.