Brandweerpost
Brandweerpost Lieshout

ONS LIESHOUT
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Hard werken
en vooral
gezelligheid”

Brandweerpost
Lieshout

Sinds 2010 zit brandweerpost Lieshout in een fraaie kazerne midden in het dorp. Ons gebouw biedt onderdak aan een tankautospuit, met de basispullen voor een brand of hulpverlening zoals bijvoorbeeld auto-ongelukken. Daarnaast hebben wij de beschikking over een watertank met 12.000 liter water. Die wordt ingezet bij zowel natuur- als woningbranden, voor het geval je snel over water moet beschikken. Omdat er maar 6 van in de regio staan, heeft onze watertank een regionale taak. Daarnaast hebben we ook een GOE, de Grootschalige Ontsmettings Eenheid. De GOE kan personen ontsmetten die in contact zijn gekomen met chemische, biologische, radiologische en/of nucleaire stoffen. Wij vormen deze eenheid samen met de collega's van de posten: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Bergeijk en Luyksgestel. Hij is in eerste lijn inzetbaar in heel Zuid-Nederland en in tweede lijn in heel Nederland. Er zijn er namelijk maar 6 in heel Nederland.“We kunnen alles
tegen elkaar zeggen,
ook als iets niet goed is”

Het team

Het team van post Lieshout bestaat uit 18 vrijwilligers, waarvan de jongste 20 jaar en de oudste 61 jaar is. We hebben 7 chauffeurs, 5 bevelvoerders en enkele ‘opspringers’. Dat zijn vrijwilligers uit Beek en Donk en Aarle-Rixtel die werken in Lieshout, zodat ze overdag kunnen ‘opspringen’ bij een uitruk. Ook hebben we enkele specialisten die een korte opleiding hebben gevolgd voor de haakarmbak, een voertuig waar de verschillende containers van de GOE mee vervoerd kunnen worden.

Ons team is een heel gezellige groep, waarvan iedereen goed met elkaar door een deur kan. We kunnen alles tegen elkaar zeggen, ook als iets niet goed is. We zijn er ook echt voor elkaar, iets wat wel blijkt na een ernstige situatie die we meemaken. Wat bij ons bijzonder is, is dat wij 4 vaders met 4 zonen in ons team hebben. We komen elkaar ook buiten de brandweer tegen, tijdens dorpsactiviteiten en bij verenigingen.

“Er is een
goede sfeer
in het team”

Onze oefenavond

Het oefenen is bij ons in Lieshout op de dinsdagavond. De ene week hebben we een brandweerinzet op een externe locatie. De andere week is er bijvoorbeeld een hulpverleningsoefening of een oefening met gevaarlijke stoffen. Een oefenleider houdt bij dat alle onderwerpen aan bod komen. We volgen in principe het programma van het team Trainen en Oefenen aan, al is er heel veel vrijheid om daarop te variëren. Want elke post is weer anders. De ene post heeft veel bedrijven, de ander veel buitengebied. In Lieshout hebben we zo’n 60 uitrukken per jaar en die variëren van woningbrand, bosbrandjes tor reanimaties. Want ook dat laatste is een taak van de brandweer.

De posten in Laarbeek waar Lieshout onderdeel van is, heeft ook een jeugdbrandweer. Daar worden jongeren tot 18 jaar voorbereid op het echte werk. Iedere vrijdagavond wordt er door de 14 leden onder begeleiding van vrijwilligers van de posten Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout geoefend in de kazerne van Lieshout. Het heeft tot nu toe zo’n 6 vrijwilligers voor de ‘grote’ brandweer van Lieshout opgeleverd.

Onze personeelsvereniging

We hebben in Lieshout een actieve personeelsvereniging die diverse activiteiten organiseert, zoals een dagje weg met z’n allen met een etentje ter afsluiting. Daarnaast is er een dag speciaal voor de partners, zijn er kaartavondjes en vanzelfsprekend de Sinterklaasmiddag voor de kinderen. De dag waarop we alle brandkranen controleren sluiten we altijd af met een barbecue. Bovendien gaan we veel samen naar wedstrijden en ook dan sluiten we af met gezelligheid. We vinden het belangrijk om naast de brandweer ook dingen met elkaar te doen. Zo houden we een goede sfeer in het team. We hebben een relatief jonge wedstrijdploeg die er helemaal voor gaat bij wedstrijden. Belangrijk vinden we dat we er iets van leren, maar winnen is natuurlijk wel leuk.Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.