Brandweerpost
Brandweerpost Helmond

ONS HELMOND
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We voelen
ons één”

Brandweerpost
Helmond

Bijzondere aan post Helmond is dat we zowel een beroepseenheid als een eenheid vrijwilligers hebben. Dat geeft onze post een unieke dynamiek. De beroepsbezetting is 24/7 aanwezig en bestaat uit 6 tot 8 mensen per ploeg, de vrijwillige eenheid heeft momenteel in totaal 20 mensen en komt vanuit thuis of werk. Ook al hebben we twee verschillende bloedgroepen, we voelen ons één. Per slot van rekening moeten we met elkaar op uitruk en veel samenwerken.

Uniek aan onze post is ook dat we een stad bedienen die nog altijd groeit. Met een snelle ontwikkeling van bouwwerken en verschillende nationaliteiten in de woonwijken. Wij hebben onder meer uitrukken voor woningbranden, auto’s te water, auto-ongelukken en industriebranden. We kunnen van alles tegenkomen.

“Ons team is
fanatiek en
zeer betrokken”

Het team

Het vrijwilligersteam van post Helmond bestaat op dit moment uit 20 mannen, vrouwen zijn zeker welkom. De leeftijden van de teamleden lopen uiteen van 21 tot en met 63 jaar. Gemiddeld hebben wij echter best wel een jonge groep van rond de 40 jaar. De afgelopen jaren hebben we gelukkig veel aanwas gehad. Sinds een paar jaar doen we ook mee aan vaardigheidstoetsen. Eerst met 1 ploeg, nu met 2 ploegen. We zijn vooral heel praktisch en zien dat als lekker bezig zijn met ons vak. Want wat dat betreft zijn we fanatiek en is de betrokkenheid groot. Niet voor niets hebben we bijna altijd 100% opkomst tijdens oefenmomenten. Dat is het mooie van onze club mensen hier in Helmond.

"Alle wagens
die hier staan
kunnen binnen
6 minuten
uitrijden"

Ons materieel

Sinds 1985 zitten we in de grote kazerne aan de Deurneseweg. Het mooie van post Helmond is dat alle wagens die we hier hebben staan binnen 6 minuten kunnen uitrijden. We hebben bijvoorbeeld 2 bluswagens, 1 voor de beroepseenheid en 1 voor de vrijwilligers. De beroeps bedienen verder een hoogwerker en een hulpverleningsvoertuig. Als vrijwilligers hebben we nog een haakarmvoertuig voor het vervoeren van drie soorten containers: een haakarmbak schuimblus, een haakarmbak commando en een haakarmbak logistiek. Van de eerste zijn er maar 2 in de regio, 1 in Eindhoven en 1 bij ons. Hij is gevuld met schuim en wordt ingezet bij specifieke branden, zoals bijvoorbeeld met een tankauto. De tweede bak zetten we regionaal in als overlegruimte bij grote incidenten. De bak logistiek bevat allerlei materialen en spullen, zoals bijvoorbeeld speciale pakken voor bij natuurbranden.

“Ons
verzorgingsgebied
is best groot
met veel bijzondere
objecten”

Ons werkgebied

Ons verzorgingsgebied richt zich vooral op Helmond zelf. Dat is in zo’n stad echter al best een groot verzorgingsgebied, met veel bijzondere objecten. We krijgen steeds meer hoogbouw, daarop moeten we echt oefenen. Verder hebben we als brandweervrijwilligers in Helmond te maken met spoorwegen, snelwegen, waterwegen, een ziekenhuis, een voetbalstadion, industriegebieden, natuurgebieden aan de rand en veel dichte bebouwing. Per jaar hebben we als vrijwilligers zo’n 150 uitrukken, dat doen we met veel plezier.

“Onze oefeningen
vullen we
veelal zelf in”

Onze oefenavond

Op maandagavond vanaf 19.00 uur komen onze vrijwilligers binnenlopen voor de oefenavond. Stipt om 19.30 beginnen we. We starten altijd eerst met mededelingen en bijzonderheden. Daarna gaan we oefenen. Elke avond proberen we 2 oefeningen te doen, die worden uitgezet door de oefenleider. Daarvoor gaan we ook op locatie, bijvoorbeeld bij een bedrijf. We hebben veel industriegebied dat onder ons verzorgingsgebied in Helmond valt. De oefeningen vullen we veelal zelf in. Tussen 21.30 en 22.00 uur stoppen we en drinken we samen gezellig nog wat.

Onze personeelsvereniging

Met onze personeelsvereniging proberen we veel activiteiten te organiseren. Zo hebben we jaarlijks een dag en feestavond samen met onze partners en een dag voor alleen de vrijwilligers, het ‘dagje uit zonder partner’. Daarnaast gaan Sinterklaas en zijn pieten van ons team elk jaar bij alle vrijwilligers langs de deuren, ook die zonder kinderen. En we hebben een activiteit met Pasen. We lopen elkaars deur niet plat en komen elkaar in een grote stad als Helmond minder vaak tegen dan in een dorp. We staan echter wel altijd voor elkaar klaar.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Het
wervingsgebied
van
post Helmond


Omdat we binnen zes minuten moeten uitrukken naar een incident, is het belangrijk dat je woont en/of werkt binnen het bereik van onze post aan de Deurneseweg. Met een toenemende verkeersintensiteit is het moeilijk om deze norm te halen vanuit de wijken Stiphout, Brandevoort en Mierlo-Hout. Woon je in een andere wijk van Helmond of werk je bijvoorbeeld op een van de industrieterreinen? Of twijfel je? Solliciteer dan meteen voor de functie van brandweervrijwilliger in Helmond of neem contact met ons op.

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.