Brandweerpost
Brandweerpost Hapert

ONS HAPERT
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We zijn
als een familie
van elkaar”

Brandweerpost
Hapert

Het gebouw waarin onze post in Hapert al vele jaren is gevestigd was vroeger een pakhuis. Dat geeft onze kazerne een eigen sfeer en daar is ons team enorm tevreden mee. Het past bij ons gevoel dat we een soort familie zijn van elkaar. In letterlijke zin zijn we dat ook wel een beetje: er zijn verschillende leden die bij de brandweer zijn gekomen omdat hun vaders ook bij de brandweer zaten. En we zijn best wel fanatiek. Er zijn een aantal collega's die uiteindelijk naast de vrijwillige brandweer ook bij de beroepsbrandweer zijn gaan werken. In de kantine prijken onze vele gewonnen bekers in een grote prijzenkast. Wij doen namelijk graag mee aan de brandweerwedstrijden. Onlangs stonden we zelfs in de landelijke finale van de hoofdklasse van het ABWC, we zijn toen 6e geworden. Het is een heel mooi clubje hier in Hapert, we kennen elkaar ook al behoorlijk lang en we zijn serieus met ons vak bezig.

“We moeten
blindelings
op elkaar
kunnen vertrouwen”

Het team

Dat mooie clubje van ons bestaat uit 18 vrijwilligers, in de leeftijd van 26 jaar tot 55 jaar. Ons team bestaat uit 17 mannen en 1 vrouw en kent 4 bevelvoerders, waarvan 2 in opleiding. Verder hebben we 10 chauffeurs/pompbedieners en 9 verkenners (VKE-ers). Daarnaast hebben we nog een viertal personen die overdag in Hapert werken en in een andere plaats bij de brandweer zijn, zogenaamde ‘opspringers’. We blinken uit met het enthousiasme waarin iedereen zijn inzet toont. In iedere regionale werkgroep zijn we dan ook wel vertegenwoordigd, zeker waar we raakvlakken mee hebben. Bijvoorbeeld een kerngroep waarbinnen gekeken wordt naar de samenstelling van een nieuwe wagen. Of in de werkgroep Verkenningseenheid (VKE). Bovendien hebben we enkele regionale instructeurs in ons midden. Iedereen is gewoon goed betrokken bij het werk. We maken elkaar in allerlei situaties mee en we moeten blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Dat geeft een bepaalde band. We kennen elkaar door dik en dun en iedereen staat altijd klaar voor elkaar.

“Het dynamische
uitrukgebied
is groot
en de uitrukken
heel divers”

Ons werkgebied en materieel

Ons dynamische uitrukgebied is flink! Dat loopt richting Hoogeloon en via een stuk van de provinciale weg richting Eersel en Bladel, waar ook regelmatig met die posten wordt samengewerkt. Aan de andere zijde loopt het gebied uit via de Cartierheide en de bossen tot tegen België aan. We hebben een groot stuk buitengebied, maar bij de uitrukken ligt de nadruk toch wel op de bedrijven. Die uitrukken hebben we gemiddeld zo’n 70 keer per jaar, met uitschieters naar 90 en zelfs 1 jaar met 120 uitrukken. Die uitrukken zijn heel divers, van incidenten bij bedrijven, in de bossen en op de snelweg. We hebben een Tankautospuit (TS) en een Verkenningseenheid (VKE). Met de VKE kunnen we het effect en het brongebied bemeten, om te bezien of het veilig is voor het team of omstanders. Met de VKE kunnen we metingen uitvoeren om onveilige gebieden in kaart te brengen. Daarmee wordt bepaald of het veilig is voor de bevolking. In het verleden hebben we meerdere specialisaties gehad, zoals het Hulpverleningsvoertuig (HV) en de Tankautospuit ingericht voor IBS (Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen).

“Op locatie
oefenen
doen we
graag”

Onze oefenavond

Donderdagavond is bij ons oefenavond. Iedereen is dan om 19.45 uur aanwezig en om 20.00 uur starten we met de oefening. We oefenen op verschillende manieren, waarbij de theorie en praktijk door elkaar lopen. Een oefening kan op de kazerne, via de Elektronische Leeromgeving (ELO) waarop iedereen met zijn account kan inloggen. Of we gaan realistisch oefenen op een oefencentrum, georganiseerd door de regio. Daarbij kunnen we dan trainen met rook vuur en hitte. Dat gaat volgens een jaarplanning die we krijgen vanuit de regio. Gelukkig blijft er nog voldoende ruimte over om op locaties binnen ons uitrukgebied te gaan oefenen. Want dat doen we graag! Bijvoorbeeld bij leegstaande panden, recreatieparken, winkels en agrarische of andere soort bedrijven. Het voordeel daarvan is dat we ons gezicht in het dorp en bij de bedrijven laten zien. Wij zoeken die verbinding ook, het zorgt voor een grotere betrokkenheid. Hapert kent veel (grote) bedrijven en bij sommige zijn grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig, de zogenaamde BRZO-bedrijven. Bij deze bedrijven is een gevaarzetting aanwezig die moet voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ook bij deze bedrijven gaan wij met ons team oefenen.

Onze personeelsvereniging

Die betrokkenheid bij elkaar vind je ook terug bij ons thuisfront. Bij de personeelsuitjes gaan vaak de partners mee. We hebben een actieve personeelsvereniging met zo’n 5 activiteiten per jaar: de fietstocht, het Sinterklaasfeest voor de kinderen, een uitje voor alleen de partners en een teamuitje voor de 18 vrijwilligers en onze ‘opspringers’. En we hebben een jubileumavond, waar de vrijwilligers gehuldigd worden, diploma’s krijgen uitgereikt en worden bevorderd.

"Betrokkenheid
vind je ook terug
bij ons thuisfront"

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.