Brandweerpost
Brandweerpost Geldrop

ONS GELDROP
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“We streven naar
professionaliteit”

Brandweerpost
Geldrop

Post Geldrop heeft bijna een eeuw lang historie. Sinds 1925 is er al sprake van een centrale vrijwillige brandweerpost in het centrum van Geldrop. Onze huidige kazerne dateert van 1974 en zit niet helemaal meer op die oude locatie, maar nog wel altijd in het centrum. In 2006 is onze kazerne ingrijpend verbouwd, met een compleet nieuwe remise. Onze kantine hebben we afgelopen jaren zelf aangepakt en heeft nu een houten bar, sfeerverlichting en een poolbiljart. Zo kan het er naast ruimte voor instructie ook gezellig worden. Ons team van post Geldrop houdt wel van gezelligheid en we investeren er graag in dat mensen zich bij ons thuis voelen. De sfeer bij ons is open en warm en we hebben respect voor elkaar. We zijn allemaal mensen met een positieve instelling. Die elkaar goed kennen en ook wel bij elkaar op verjaardagen komen of bijvoorbeeld samen weekendjes weg gaan. Je kunt ons gerust vrienden noemen. Als het erop aankomt staan we er in elk geval als 1 team. We streven naar professionaliteit.

“Je mag ons gerust
vrienden noemen”

Het team

Gemiddeld zitten we op post Geldrop met zo’n 25 vrijwilligers, waaronder 3 vrouwen. De functies van manschappen, chauffeurs en bevelvoerders worden bij ons zowel door mannen als vrouwen bekleed. We hebben hier een mooie mix van leeftijden, die lopen enorm uiteen. De 2 jongsten zijn 22 jaar en de oudste is 66. Die is al 40 jaar op onze post en nog steeds fit om uit te rukken. Op dit moment hebben we in verband met uitstroom weer 2 nieuwe mensen nodig. Op onze post werken we nog in 3 ploegen, dat is in het verleden op vrijwillige basis tot stand gekomen. Als je in een bepaalde ploeg zit, houd je daar rekening mee of je ruilt onderling. Dat gaat prima. We hebben dan ook een betrokken en best fanatieke club. Zo doen we komend jaar in elk geval met 2 ploegen mee aan de abwc-wedstrijden. Ook hebben we in post Geldrop een jeugdbrandweer. Een enthousiaste club die is opgericht in 1995 en een van de grootste binnen de regio. Een goede kweekvijver, want uit ons huidig team komen er 8 daarvandaan. Maar dat hoeft niet: iedereen is bij ons welkom om een kijkje te komen nemen op een oefenavond of de brandweer iets voor je is.

“Met ons
adembeschermingsvoertuig
bedienen we
heel de regio”

Ons materieel

Post Geldrop beschikt over een tankautospuit, waarmee we het gros van de meldingen afhandelen. Ook hebben een hoogwerker. De specialisatie van onze post is ons adembeschermingsvoertuig, dat voor heel de regio staat. Bij een bepaalde brandomvang in de regio voorziet het eenheden van verse ademlucht. In het voertuig staan standaard 4 trolleys met in totaal zo’n 100 ademluchtcilinders, waarmee we kunnen voorzien in de eerste basisbehoefte ademlucht. Het is een aanvulling op de reservevoorraad die elke eenheid zelf op de wagen heeft. Daarnaast hebben we nog een dienstbus die we onder meer gebruiken voor het uitzetten van oefeningen en een oude ladderwagen oldtimer. Die rijdt ieder jaar mee met de intocht van Sinterklaas of wordt gebruikt voor ophalen van jubilarissen of voor een ludieke laatste rit bij een afscheid.

“We hebben
een gevarieerd
werkgebied”

Ons werkgebied

We hebben vanuit post Geldrop zo’n 200 uitrukken per jaar. Die bestaan uit een mix van hulpverlening en branden die variëren van klein vandalisme tot aan serieuze bedrijfsbranden. De ambulance kan er relatief snel bij zijn in ons werkgebied, maar er zijn gemiddeld toch 10 tot 20 reanimaties waar wij ook voor rijden. Ons werk bij post Geldrop kenmerkt zich door de aanwezigheid van een snelweg, een spoor dat dwars door ons gebied heen loopt, de aanwezigheid van een ziekenhuis, een locatie van Renewi waar chemisch afval verwerkt wordt, het kanaal dat van Helmond naar Eindhoven loopt en de kleine Dommel die door het dorp stroomt. De bebouwing varieert van eengezinswoningen tot portiekflats en grotere flats tot ca 10 verdiepingen. We hebben vrij weinig buitengebied, maar wel inzetten met de nodige risico’s op het heidegebied. Bij brand op de Strabrechtse Heide zijn wij een van de eersten die mee uitrukken.

“Oud-leden sluiten
onze oefenavond
altijd gezellig mee af”

Onze oefenavond

Dinsdagavond is het oefenavond van 20.00 tot 22.00 uur. We starten samen op met de mededelingen en dan gaan we aan de gang. We hebben allerlei soorten oefeningen, maar kenmerkend voor ons werkgebied zijn oefeningen op de zorginstellingen die wij relatief veel hebben. Dat zijn risicovolle objecten, waar potentieel veel slachtoffers kunnen vallen. We hebben daar rondleidingen, zodat we de locaties goed in beeld hebben. Maar ook daadwerkelijke oefeningen samen met de bhv-organisaties van de instellingen en met omliggende posten. Die betrekken wij erbij, omdat meldingen in een ziekenhuis of zorginstelling grote inspanning vragen van de brandweer met het oog op evacueren van mensen. We sluiten onze wekelijkse oefenavond altijd gezellig met z’n allen af onder het genot van een drankje. Daarbij zijn ook altijd oud-leden welkom. Voor de gezelligheid in de eerste plaats, maar ook voor de binding tussen actieve en niet-actieve leden en het zorgt ervoor dat kennis niet weglekt.

“We hebben
een actieve
personeelsvereniging”

Onze personeelsvereniging

Post Geldrop heeft een heel actieve personeelsvereniging, waar ook oud-leden nog lid van zijn. Samen organiseren we een aantal vaste activiteiten per jaar. Zo hebben we een feestavond en een brandweeravond. Deze staat altijd in het teken van het uitreiken van diploma’s en bevorderingen, waarbij ook onze burgemeester aanwezig is. Familie is bij ons belangrijk, daarvoor hebben we de familiedag met partners en kinderen en natuurlijk Sinterklaas hier op de kazerne. Ook de organisatie van het samenzijn na afloop van de oefenavond is altijd in handen van de personeelsvereniging. En 1 keer per 5 jaar gaan we met de hele club op reis. Dat is altijd geweldig!

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.