Brandweerpost
Brandweerpost De Rips

ONS DE RIPS
HET TEAM
JOUW LEVEN?

"Wij zijn erg snel"

Brandweerpost
De Rips

Als er íets kenmerkend is voor ons team van brandweerpost De Rips, dan is het wel de snelheid waarmee we opereren. Binnen drie minuten na de melding rijden we al met de brandweerwagen op weg naar het incident. Van overal komen de fietsen en auto’s aangereden, wat de inwoners van De Rips meteen doet beseffen dat er weer iets ‘aan de hand is’. Dat is niet verwonderlijk, want De Rips is een relatief klein dorp met zo’n 1100 inwoners. Daarentegen beslaat het werkveld van ons brandweerteam een groot gebied dat zelfs de provinciegrens overschrijdt, tot en met het grondgebied van Venray. We zijn als het moet binnen twee minuten in Limburg.

“We hebben
een kleine en mooie club
die het liefst
alles zelf oplost.”

Het team

Ons team van brandweerpost De Rips kent zo’n 16 vrouwen en mannen - waarvan er zes bevelvoerder zijn - en heeft meerdere chauffeurs. Het is een hechte groep met vrijwilligers, die altijd klaar staan voor elkaar en sterk op elkaar kunnen vertrouwen. De leeftijd van onze vrijwilligers loopt van zo’n 22 tot 52 jaar en dat mixt heel goed samen. De samenstelling van beroepen die onze teamleden hebben is heel divers. Zo werken er mensen in het ziekenhuis, is er iemand monteur en zijn er agrariërs lid van het team. Dat laatste geeft een voordeel bij incidenten met dieren. Een boer weet al snel hoe hij een situatie met een dier in nood moet aanpakken. Om als vrijwilliger deel te nemen moet je in De Rips wonen of werken. Alleen dat geeft de zekerheid dat je binnen drie minuten op de kazerne aanwezig kunt zijn. Zoals onze posthoofd het omschrijft: ‘Het team van De Rips is een kleine en mooie club die het liefst alles zelf oplost.”

“Het is
niet alleen
hard
werken”

Buiten de brand

Gelukkig is het niet alleen hard werken bij de brandweer. Het is vaak ook heel gezellig. Binnen de brandweer en ook daarbuiten, als we elkaar tegenkomen in het dorp bij feesten en partijen. Als brandweer van De Rips zijn we ook ‘buiten de brand’ aanwezig in het dorp en nemen deel aan evenementen, zoals de Open Bedrijven Dag of de Kindervakantieweek.

Onze personeelsvereniging is zeer actief en organiseert meerdere bijeenkomsten in het jaar. We hebben een vol programma, dat gaat van barbecue tot Sinterklaasfeest voor de kinderen en van kerstborrel tot de feestavond na de jaarvergadering. Ieder jaar gaan onze teamleden met partner een weekendje weg, waarbij bijna iedereen aanwezig probeert zijn. Niet alleen voor de gezelligheid en kameraadschap, maar ook voor de leuke activiteiten die georganiseerd worden.

Ons materieel

Onze brandweerpost van De Rips beschikt over een tankautospuit en een personenbus die toereikend zijn voor ons werk. Bij grote calamiteiten krijgen we als team bijstand vanuit Gemert en Bakel.

“Een oefening
is leerzaam
en geeft
voldoening”

Onze oefenavond

Op dinsdagavond is de oefenavond. Deze start om 20.30 uur en dat komt omdat we bij ons brandweerteam in De Rips ook agrariërs binnen de gelederen hebben. Deze kunnen pas beginnen als de koeien gemolken zijn. Het is ook wel een prettige tijd om te starten voor de vrijwilligers die eerst de kinderen naar bed willen brengen. De oefenavond duurt tot 22.30 uur, waarna de oefening wordt geëvalueerd. Daarna is er tijd voor gezelligheid tijdens de nazit met een drankje.
De oefenavonden hebben een gevarieerd rooster, waarbij alle brandweeractiviteiten zoals brand, hulpverlening, EHBO en gevaarlijke stoffen aan bod komen. De oefeningen zijn zowel op de kazerne als op locaties daarbuiten, bij bijvoorbeeld bedrijven of een school.
De oefenavonden zijn intensief en vragen net als de opleiding tijd. Daar staat tegenover dat ze heel leerzaam zijn en veel voldoening geven. Al vanaf het begin van de opleiding draai je mee met het team en ga je mee met de uitruk.

Een keer per jaar nemen we deel aan de Bavariawedstrijd. Een evenement dat groots wordt opgepakt, met mooie en bijzondere oefeningen.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.