Brandweerpost
Brandweerpost Asten

ONS ASTEN
HET TEAM
JOUW LEVEN?

“Professionaliteit
en specialisme
gecombineerd
met een hecht team
met een
groot gevoel
van kameraadschap”

Brandweerpost
Asten

Post Asten heeft een groot uitrukgebied, met een aantal belangrijke risicogebieden. Zo bestrijken we een deel van de snelweg A67 en de drukke N279 naar Helmond en Meijel en we zitten tegen natuurgebied De Peel aan. Gekoppeld aan deze risico’s zijn wij een grote post, met een formatie van 26 vrijwilligers. Daarmee zitten we qua grootte van de post (fte) in de top 3 van de Veiligheidsregio. In onze kazerne zitten we sinds 1990. Zo’n 10 jaar geleden hebben we nog een stuk aangebouwd, waardoor we voldoende ruimte hebben voor onze brandweervoertuigen Er is zelfs plek voor de wagen van de jeugdbrandweer en de antieke brandweerauto uit 1937, ons ‘Fordje’.

Onze post heeft een mooie mix aan brandweermannen en brandweervrouwen van verschillende leeftijden. Wat ons bijzonder maakt is dat we ook onze partners echt als onderdeel van ons team zien. Daardoor kunnen we thuis ons verhaal kwijt, want onze partners weten wat wij doen. We betrekken ze overal bij en zelf vormen ook zij weer een vriendengroep. Dat maakt de band met bijna 60 mensen heel hecht. We zijn een groep die er samen voor gaat. Professionaliteit in relatie met het teamgevoel en een unieke groepsdynamiek, maakt dat wij zijn wie we zijn in Asten.

"Je wordt heel snel
geaccepteerd
en één van ons"

Het team

We zitten bij post Asten met momenteel 29 brandweervrijwilligers iets boven onze formatie. Dat komt omdat een aantal oudere collega’s op termijn uit zullen gaan stromen. Hierbij hebben we op dit moment wel weer 3 aspirant-leden die worden opgeleid. Ons team telt 27 mannen en 2 dames. Daarvan zijn er 7 bevelvoerder, 12 chauffeur en dus 3 aspiranten. De rest is manschap A en B (‘gewoon’ brandweerman/brandweervrouw). Bij ons krijg je alle kans om van je hobby je ‘werk’ te maken. Er wordt iets van je verwacht, maar je kunt alles samen delen. Ongeacht je leeftijd of hoe lang je erbij bent, je wordt heel snel geaccepteerd in ons team en één van ons. We accepteren elkaar zoals we zijn. Er is een open communicatie, waarin ook ruimte is om elkaar op dingen aan te spreken.

Want we zijn serieus bezig zijn met ons vak. Naast het brandweervak hebben we ook mensen die elk jaar een jaarverslag maken, waarin zowel een jaaroverzicht te vinden is als mooie verhalen vast worden gelegd. En we hebben als post op persoonlijke titel een Instagramaccount (@brandweerasten) en Facebook (Brandweer Brabant-Zuidoost – post Asten). Dit geeft een goede indruk van onze post. Op die manier kunnen we ons nog beter laten zien.

Daarnaast doet er ook altijd wel een ploeg mee met de awbc-wedstrijden en het afgelopen jaar hebben we er bovendien zelf één georganiseerd. Die hebben we goed voorbereid, zodat we een zo realistisch mogelijke oefening neer konden zetten. We zijn wel fanatiek met de wedstrijden en doen uiteraard altijd ons best om in de top 3 te eindigen.

“Onze post
is altijd
goed bezet”

Ons werkgebied

In 2022 hadden we 143 keer een uitruk, met onder meer 58 branden, 20 hulpverleningsalarmeringen en 9 reanimaties. In de zomermaanden zijn er relatief meer uitrukken in verband met de natuurgebieden. De uitrukken voor de hulpverlening op de snelweg zijn de afgelopen jaren beduidend minder geworden. Reden is hiervoor dat de wegen veiliger worden en auto’s en vrachtauto’s beter worden. Ons uitrukgebied loopt ongeveer richting gemeente Deurne tot en met Vlierden, industrieterrein Helmond en richting Someren, Neerkant en Lierop. En zoals eerder aangegeven, een deel van de A67 en N279. Binnen 4½ minuut aanrijden lukt prima, onze post is altijd goed bezet en mensen halen het om op tijd te zijn. De HV kent een groter gebied, omdat we deze maar 5 hebben in de regio. De VC2 heeft ongeveer de helft van de regio als verzorgingsgebied. Wanneer er ergens in de regio groot wordt opgeschaald kan het natuurlijk ook voorkomen dat je verder uitrukt dan je eigen standaard verzorgingsgebied. Het kan zelfs voorkomen dat je elders in het land voor bijstand wordt ingezet.“Met ons
specialisme 
staan we klaar 
voor de regio”

Ons materieel

Uiteraard beschikken we in Asten over een tankautospuit (TS). Daarnaast hebben wij een specialisme met ons hulpverleningsvoertuig, daarvan zijn er 5 in de regio. Ook beschikken wij over een VC-2, een Verbindings- en Commandovoertuig. Deze wordt bij zeer grote incidenten ingezet als ondersteuning. Deze zijn er maar 2 in de regio. Heel bijzonder is onze oude Ford brandweerauto uit 1937. Die is door oud-brandweerlieden helemaal gerestaureerd en nu in beheer van de personeelsvereniging. Hij wordt regelmatig ingezet, bijvoorbeeld bij bruiloften. Die staat wel in the picture.

“Om goed
voorbereid 
te zijn 
moet je 
goed oefenen”

Onze oefenavond

Dinsdagavond van half 8 tot ongeveer half 10 is het oefentijd. Soms wordt het iets later door ons enthousiasme. Na de oefening is er gelegenheid om gezellig met elkaar na te praten in de kantine. Op de oefenavond komt iedereen aan bod en zet iedereen ook zelf oefeningen uit volgens het oefenrooster. Je kan dan zelf invulling geven aan de oefening, passend bij het doel ervan. We oefenen ook regelmatig met de buurposten (Someren en Neerkant). We leren elkaar zo goed kennen. En we doen dit omdat we elkaar op straat natuurlijk ook regelmatig tegenkomen.

Onze personeelsvereniging

Met zo’n hechte groep is het logisch dat we ook een actieve personeelsvereniging hebben. Zo hebben we jaarlijks onze nieuwjaarsreceptie. Met onze eigen post, de burgemeester, de oud-brandweerleden verenigd in Brandweer 55 (omdat je vroeger er met 55 uit moest) en de jeugdbrandweer die we in Asten (gecombineerd met Someren) hebben. In totaal zijn we dan wel met zo’n 100 mensen. In mei hebben we altijd een voorjaarsactiviteit. Die doen we het ene jaar ook samen met leden en de partners, het andere jaar ook met de kinderen van onze leden. Ter afsluiting van het oefenseizoen houden we net voor de zomervakantie ook nog een gezellige BBQ samen met de oud leden van Brandweer 55. In het najaar (in november) is er altijd ons jaarfeest, op een locatie en soms in het thema van een jubilaris. Als dat het geval is gaat de feestcommissie – elk feest heeft zijn eigen commissie – met dat thema heel serieus aan de slag. Daarnaast krijgen nieuwe leden bij ons altijd een ‘doop’, dat is wel heel speciaal. Daarin zijn wij uniek, gezien de energie die er door de organisatie in wordt gestopt en de resultaten die dit oplevert. Tot slot hebben we speciaal voor de (kleinere) kinderen ook nog een Sinterklaasactiviteit.

Vraag het
maar eens
aan onze
mensen


Kom maar op
met je vragen

Vrijwilliger bij de brandweer zijn betekent dat je zelden weet hoe je dag eruit gaat zien. Prikkelt jou dat? Houd je van afwisseling, de spanning van het onverwachte en wil je ook graag iets betekenen voor je medemens? Hulp geven en zorgen voor veiligheid? Dan is de vrijwillige brandweer echt iets voor jou! Meld je aan met het formulier voor meer informatie, bel via 040 2203 441 of mail naar werving@vrbzo.nl. Haal meer uit je leven. Word vrijwilliger bij de brandweer.


Bel 040 2203 441

Ik heb interesse

Bovenstaand telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.